Румен Бояджиев – син с победа на престижния Международен конкурс за композитори на филмова музика 2021

07.07.2021 г.

Румен Бояджиев – син е победителят в тазгодишният международен конкурс за композитори на филмова музика - NGC Competition. Увертюрата към детската опера Ледената кралица беше отличена с престижната награда, като успя да пребори конкуренция от представители на различни държави – САЩ, Франция, Израел, Русия, Австралия, Южна Корея, Нидерландия и Гърция. 


„Щастлив съм, че увертюрата бе избрана от над 100 произведения от 34 страни и ще бъде изпълнена на живо в Москва, където е седалището на конкурса, със 76 инструменталисти, събрани от най-добрите московски оркестри. С нея ще бъде открит голям концерт с музиката на Джон Уилямс и други величия от холивудската ера“, сподели във Фейсбук младият български композитор, който се отличава с изключителен талант. 


Конкурсът е за уникална и запомняща се музика – с продължителност до 5 минути, която може да се счита за основна музика за филм. Кандидатури се приемаха между 15 декември 2020 г. и 16 май 2021 г., като композитори на всякаква възраст и от всякакъв пол или националност имаха възможност да вземат участие.
 

Част от наградите включват премиера на награденото произведение на концерт с пълен симфоничен оркестър, професионален видеозапис на премиерното изпълнение, диплома на победителя, подписана от Хари Грегсън-Уилямс и други.