Cisac Biem

Musicautor

Асен Гаргов

 

На 68-годишна възраст, след дълго боледуване, почина големият български композитор и музикант Асен Гаргов.


Роден през 1949 г., още като малък дълго свири на цигулка. Кариерата му започва във вокален квинтет „Студио В“, където е поканен за солист от Вили Казасян в началото на 1970-те години. От 1975 г. до 1991 г. Гаргов е дуетен и творчески партньор на Лили Иванова, като в този период изнасят концерти и записват албуми. Той пише редица песни както за нея, най-популярната от които е „Детелини“, така също и за дуета им.


Като самостоятелен певец Гаргов е известен с песента „Развод ми дай“, добила популярност след 1989 г. Песента „С любов“ по музика на Асен Гаргов е озаглавила два албума на Маргарита Хранова, издадени през 1995 и 1998 г. Гаргов има и два дуета с Маргарита Хранова – „Нека бъде така“ и „Забрави за мен“, записани в албума ѝ „Марги и приятели“. През 1996 г. песента „Забрави за мен“ печели Първа награда на фестивала „Златният Орфей“.


Асен Гаргов е един от учредителите на Музикаутор. Той получи подкрепа от колегите си музиканти в битката с рака, като от Социалния фонд на Музикаутор бяха отпуснати суми за лечението му.

 

Поклон пред паметта му!