Cisac Biem

Musicautor

Авторски дружества
В офиса на Музикаутор продължават да се получават писма от авторски дружества от Европа и света в подкрепа на действията на сдружението на автори и композитори в казуса му с БНР.

 

След като американското BMI и английското PRS for Music вече заявиха подкрепата си, към тях се присъединиха AEPI – Гърция, AKKA LAA – Латвия, ASCAP – САЩ, EAU – Естония, HDS/ZAMP – Хърватска, MESAM – Турция, OSA – Чехия, SOZA – Словакия, UCMR-ADA – Румъния, ZAiKS – Полша, и ZAMP – Македония. Членове на тези дружества за колективно управление на права са общо над 1 500 000 композитори, текстописци и музикални издатели.

 

В писмата си организациите посочват, че представляваният от тях репертоар се използва в различни точки на света и че за тях изградената международна авторско-правна система е от съществено значение в страните, в които авторските права са обект на защита.

 

Дружествата подчертават, че музиката е неразделна част от програмите на радиата. Затова те очакват всички ползватели на техния репертоар в България да спазват стриктно законите и лицензионните условия на Музикаутор. В писмата си посочват още, че Музикаутор е единствената оторизираната организация в България, която има право да предлага техния репертоар.