Cisac Biem

Musicautor

Снимка: Официалната страница на проф. Александър Йосифов

 

На 76-годишна възраст почина композиторът Александър Йосифов. Той е автор на повече от хиляда музикални произведения, както и носител на десетки награди от конкурси за композиция по света и у нас, включително и двукратен носител на наградата "Златен Орфей“. Става член на Музикаутор през 1993 г., малко след учредяването на сдружението.

 

Проф. Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1 500 опуса във всички музикални жанрове. С особена популярност се ползват неговите 28 опери и балети със 100 премиери и над 2 000 спектакли в България и чужбина. Операта „Хан Крум Ювиги” е гастролирала на сцената на „Большой театър” с два спектакъла и концертно изпълнение на отделни действия на сцените на Щатсопер във Виена, и театър „Шан’з Елизе” – Париж през 1981 г.  Операта „Хан Крум Ювиги” е поставена и на хълма Царевец, Велико Търново в рамките на фестивала „Сцена на вековете” през 1989 г. и е заснета от Българската национална телевизия.

 

От 1968 до 1986 г. в продължение на 18 години, Александър Йосифов е генерален директор на фирмата за грамофонни плочи „ Балкантон”.

 

Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” и в Нов Български Университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

 

Поклонението ще се състои във вторник, 29 ноември 2016 г., от 14 часа в църквата "Свети Седмочисленици“ в София.

 

Поклон пред светлата му памет!