Cisac Biem

Musicautor

Из интервю с Живко Колев във в. Шоу, 18.02.2015

 

Поетът и хитмейкър Живко Колев е роден на 23 август 1954 г. в София. Завършва право. Автор е на текстовете на около 1000 песни, на стотици сценарии на телевизионни шоупрограми и концерти – „Мелодия на годината”, „Телевизионна дискотека” и мн. др. Режисьор на многобройни вариететни програми. Сценарист и режисьор на тричасовите програми през 90-те в култовото заведение „Блек кет“ в сградата на Строителни войски. Носител на десетки призове от най-престижните наши конкурси в областта на музикалното и литературното творчество, между които Големите награди на: “Златният Орфей” за “Ключ от чужда стая” - Илия Ангелов, 1995 г., “Мелодия на годината” - “Накъдето ми видят очите” - „Ритон“, 1989 г.. “Сребърен Ерос” - „Джалма” - „Ритон“, 1996 г., “Мелодия на годината” – „Междучасие” - Васил Найденов, 1984 г., “Мелодия на годината” – “Да чукна на дърво” - Братя Аргирови, 1986 г., “Бургас и морето” – “Летя” - Силвия Кацарова и Васил Найденов, 2009 г., и др. Авторът на поне 200 хита в попмузиката продължава словесната престрелка в народното издание между него и Кичка Бодурова, която той обвини, че не си плаща на авторите на песните!

 

 

- Живко, обиден си от твърденията на Кичка Бодурова по твой адрес. Тя реагира в интервю за нашия вестник на твоите обвинения, че не плаща авторските права на поетите и композиторите, с които работи...

 

Отношенията между членовете в нашата гилдия винаги са били ледени. С малки изключения. Макар че лицемерието скрива това от публиката и феновете! Когато сме заедно всички се целуваме и радваме, сякаш едва сме живели един без друг, но тръгне ли си някой, зад гърба му се говорят много грозни неща! Звездоманията не е пощадила почти никой. Смешно ми е, като чуя за някой певец, че бил много земен, не реел в облаците, че бил приятел с някой от простолюдието. Да бе, да! За пред камерите! Изял съм почти по една торба сол с всеки и  знам как е. Всички мислят само за пари - независимо колко имат, никой не се сеща за благотворителност! Може да носи в сърцето си една партия, но за 200 лв. ще отиде да пее на митинга на другата!

 

Тези мои думи се потвърждават, мишената сега съм аз!

 

Това, което прочетох за себе си, ме срази! Целта на интервюто явно е да ме засегне дълбоко, вадейки вода от девет кладенеца, дори връщайки се 25-30 години назад! Добре, направи го, ако не ме харесваш, но аргументирано, с факти! Еее, Кичке, не се прави така, като казваш нещо във високотиражен вестник, поне го проверявай предварително. 

 

- Защо не изяснихте проблема на четири очи?

 

След като се опитах да обясня на Кичка Бодурова в няколко телефонни разговора, че е добре да се спазват разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, и да си направи необходимите отчисления в "Музикаутор", тя ми се развика, че няма да плати, проведе си концерта в НДК и си замина за Щатите! Авторите на нейните песни не получиха стотинките си!

 

За да е ясно на читателите защо певецът плаща правата, а не организаторът /промоутърът/, искам да поясня, че тя се явява и в това качество, очевидно, за да не плаща на други хора за услугите по реклама, продажба на билети, наеми и т.н. 

 

Аз отправих молбата си като член на Управителния съвет и отговарящ ресорно за концертите в страната, не като частно лице или автор, или пък защото съм искал точно пък с нея да се закачам. По-късно повдигнах въпроса в две интервюта, но не самоцелно, а отговаряйки на въпрос на журналистите. Но кое е важното тук. Никъде не си позволих обидни квалификации...Нищо повече не съм дискутирал и няма да дискутирам, освен въпроса за правата, които трябва да се плащат, иска или не иска, защото това е хлябът на 2600 членове на дружеството! Сега 83 % от тях взимат по-малко от 100 лева на година, това е жалката истина, защото ползвателите на музика се крият и не си плащат!

 

А не могат да се водят стотици съдебни дела едновременно.

 

Винаги съм си мислел, че нашите отношения с Кичка са ако не приятелски, както с повечето певци, то поне колегиални и миролюбиви. Написал съм за нея шест песни /ако не се лъжа/, подписах й декларация за четири от тях да си включи в албум, без никакви условия, финансови или други...

 

- Какви са нормативите, които според теб Кичка Бодурова отказва да спазва?

 

Нормативите, които не приема Кичка, не са на "Музикаутор", а на ЗАПСП /Законът за авторското право и сродните му права - бел. ред./. Между другото, никога човек от администрацията на "Музикаутор" не е бил разследван, още повече пък вкарван в затвора за кражба на пари. Личните уговорки с авторите са разрешени, както я е учил вероятно Владислав Славов, но два дни преди участие или концерт се депозират плейлистите с декларации на всички правоносители, включително и чуждите автори. Те обикновено са около 70-80, а не двама трима. Авторските права не са данък. 

 

Искам да кажа на Кичка чрез страниците на вашия вестник:

 

Ти си изпълнител на песни на някого. Цената на билета включва и екипа, създал песните. Ти си на сцената, но там са и авторите чрез думите и нотите си. Това е мотивът в цял свят да се създават такива закони и да се събират отчисления повече от 100 години вече. И няма такова нещо като чиста печалба и данъчна основа! Надявам се вече е ясно, нали?!

 

И аз проблеми с теб нямам никакви, вече казах, ти имаш проблеми със закона. Сега се подготвят промени в този закон и скоро ще се гласуват в народното събрание, според които зала за участия ще се наема само при представен договор предварително в "Музикаутор". Тези неща могат да се прочетат в Интернет и в Щатите! Можело е просто да влезеш в сайта на дружеството.

 

Впрочем на Общото събрание на дружеството в края на март ще се разгледа казусът "Кичка Бодурова" пред всички композитори, на което ще стане дума и за по-особените й виждания за законите!

 

"Музикаутор" не създава правилни или неправилни регламенти, просто дружеството работи, изпълнявайки закона. То има договори с около 70 подобни дружества и над 100 държави, като на практика се грижи за правата на почти всички световни автори и съответно - песни, разбира се. А ако изпратим на американските три дружества твърденията на Кичка Бодурова, може би ще бъдат стъписани, че работещ певец може да е толкова неадекватен. Особено за чистата печалба и данъците! И ако сега е хаос, както казва тя, то е, защото все още няма санкции в достатъчно количество! Но аз никога не съм казвал, че ще съдя Кичка, няма за какво и защо, освен за клеветите и неверните твърдения! Може да я съди "Музикаутор", ако прецени...

 

- Дължиш ли й пари от свой диск, в който си включил нейни песни?

 

Преди 13 години издадох антология със сто песни в пет диска. Включих една песен и на Кичка - "Най-красивите очи". Взех декларации от всички автори, тогава от певците не се искаха разрешения, те не са носители на авторски права. И въпреки това реших да се подсигуря и взех такова разрешение от Асоциацията на изпълнителите, чиито председател бе Йорданка Христова. Обадих й се и тя ме изпрати при изп. директор Димитров /ако не бъркам/. Той ми подписа документа, който и досега се пази в отдел "Авторско право" в Министерството на културата и всеки може да го види. Този диск никога не е продаван в търговската мрежа, това също много лесно може да се провери!

 

Добре, че са живи и здрави поне 20-30 певци, на който съм подписвал декларации за много песни без стотинка, макар че те правят участия, а аз трябва да си плащам парното само за подобни изплащания на права! Всички автори у нас го знаят.

 

- На кого принадлежат авторските права за текста, ако изпълнителят пее на друг език една песен? Кичка Бодурова твърди, че Филип Киркоров не ти дължи нищо, защото пее на руски песните, чиито текстове в оригинал на български са твои...

 

Дори едно дете, което се занимава с музика, знае, че разрешение за една песен да се изпее на друг език се дава от автора на текста на оригинала, независимо дали е направен превод или друг текст. Правата за чужбина получавам аз, ако няма писмена уговорка с другия автор за други проценти. Това, за разлика от Кичка, Филип Киркоров го знае прекрасно! Коментирали сме го многократно. Така че той и на урду и хинди да пее, правата от неговите концерти, радио, телевизия, заведения и т.н. получавам аз. Дори съм му изпратил договори от Литва, например за "Джалма" където се споменава изрично, че ми преотстъпват 100 % от правата на литовската версия. По този начин получавам отчисления от много страни, дори от Нова Зеландия за "Големия кораб минава" и "След лятото".

 

- Бодурова твърди, че споменаваш имената на Киркоров и Лили Иванова, за да "напомниш на себе си"...

 

С Филип сме в чудесни отношения, говорим си по пет-шест часа по телефона. Отказах на Централната руска телевизия да замина за Москва за едно предаване, в което да му бъда опонент. Тончо Русев, Драго Драганов и "Ритон" ходиха в негова подкрепа. Така че покрай него да се правя на известен!... А пък Лили Иванова да я споменавам, за да стана известен... смешно е! Хората, които ме познават, са наясно, че аз още се изчервявам като се каже нещо за мен, просто съм скромен повече от необходимото, при 1000 песни и толкова сценария и какво ли още не.... Непростимо е човек толкова години в този бизнес да не знае елементарни неща, че и да ме обижда по пресата! Киркоров пеел на руски, какво общо имам аз?! Това няма значение, но и трите песни на Киркоров с оригинал по мои текстове са буквално преведени на руски!