Cisac Biem

Musicautor

Във връзка със стартирането на местната версия на YouTube за България и подписаното споразумение между Музикаутор и YouTube относно уреждането на авторските права върху музикални произведения, бихме искали да направим следното уточнение:

 

За да могат Вашите произведения да бъдат отчетени от YouTube към Музикаутор трябва най-напред да присъстват в тяхната база данни – т.нар. Content ID система. Носителите на права могат да използват Content ID системата на YouTube за да идентифицират и управляват лесно своето съдържание в платформата. Системата работи по следния начин – необходимо е да бъде създаден т.нар. референтен аудио/видео файл в базата данни на YouTube, който се използва за мониторинг в платформата и съдържа информация за правоносителите – продуцент, изпълнител/и, автор/и.

 

Информацията, необходима за създаването на референтен файл в Content ID системата  на YouTube най-често се подава от продуцентите на звукозаписите/видеата или компаниите, занимаващи се с дигитална дистрибуция.  Всички произведения, които се качват в YouTube, се сканират и  проверяват в база данни с файлове на YouTube. По отншение на видеата, качвани от крайните потребители (т.нар. user generated content или накратко UGC), носителите на права имат две възможности  - да ги забранят/блокират или да получават процент от рекламните приходи и от тези UGC видеа.

 

Накратко, ако произведенията Ви не бъдат качени в базата данни на YouTube по гореописания начин, YouTube няма да може да ги идентифицира и да ги включва в отчетите към Музикаутор. От друга страна, ако бъдат подадени посредством продуцента на песента или компания за дигитална дистрибуция, музикалното съдържание ще може да се монетаризира. Авторите ще получават своите възнаграждения през Музикаутор, а продуцентите и изпълнителите - през компанията за дигитална дистрибуция или в случай, че не е ползвана такава -  директно от YouTube.

 

Линк към сайта на YouTube с обяснение как работи Content ID системата:

https://support.google.com/youtube/answer/2797370?hl=en

 

За Ваше улеснение Ви изпращаме неизчерпателен списък с т.нар. агрегатори на съдържание (content aggregators) или още - дистрибутори на дигитално съдържание (digital music distributors), които са оторизирани да качват и монетаризират съдържание в YouTube:

 

http://silvernoise.net/bg/static_page/distribution

http://www.kvzmusic.com/en/distribution

http://www.theorchard.com/music-distribution/#distro

http://www.state51.co.uk/

http://solutions.finetunes.net/digital-media-distribution/

http://www.believedigital.co.uk/network

http://www.zebralution.com/digital-distribution

http://awal.com/services/distribution/

http://members.cdbaby.com/youtube.aspx

http://preveo.tv/en/

http://www.imusiciandigital.com/en/what-we-do/digital-music-distribution/partner-shops/

 

Моля, имайте предвид, че дистрибуторите на дигитално съдържание предоставят музикално съдържание не само към YouTube, а към множество други дигитални платформи като Spotify, iTunes, Deezer, Rdio, Amazon, Beatport, eMusic и др.