Cisac Biem

Musicautor

КЗК

Както стана ясно от сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), вече е образувано производство срещу Музикаутор по искане на БНР.

 

За сдружението на композитори и автори новото производство не е притеснение, тъй като два пъти КЗК е разглеждала дейността на Музикаутор и не е установявала нарушения. Това е нормално, доколкото сдружението работи в съответствие с българските закони и с професионалните стандарти на международните си партньори.

На пресконференция днес БНР представя изследване за рейтинга

БНР

На пресконференция на БНР днес, 13 февруари 2017 г., ще бъде представено изследване, проведено от GARB Audience Measurement Bulgaria, според което се наблюдава ръст в аудиторията на националната медия.


Подобряването на рейтинга на БНР оставя без основание заведения иск срещу Музикаутор, в който се твърди обратното – че има отлив на аудитория.

Съобщение до членовете

Уважаеми членове на Музикаутор,

 

С нас се свързаха автори относно изискване за декларация като условие за участие в конкурс "Пролет" 2017, организиран от БНР.

 

След като се запознахме с документите, установихме, че подписвайки декларацията участниците се съгласяват да предоставят произведенията си за всички видове ползване, вкл. излъчване, „безвъзмездно за максималния срок, разрешен от закона, и за територията на целия свят“.

Авторски дружества
В офиса на Музикаутор продължават да се получават писма от авторски дружества от Европа и света в подкрепа на действията на сдружението на автори и композитори в казуса му с БНР.

 

След като американското BMI и английското PRS for Music вече заявиха подкрепата си, към тях се присъединиха AEPI – Гърция, AKKA LAA – Латвия, ASCAP – САЩ, EAU – Естония, HDS/ZAMP – Хърватска, MESAM – Турция, OSA – Чехия, SOZA – Словакия, UCMR-ADA – Румъния, ZAiKS – Полша, и ZAMP – Македония. Членове на тези дружества за колективно управление на права са общо над 1 500 000 композитори, текстописци и музикални издатели.

 

В писмата си организациите посочват, че представляваният от тях репертоар се използва в различни точки на света и че за тях изградената международна авторско-правна система е от съществено значение в страните, в които авторските права са обект на защита.

 

Дружествата подчертават, че музиката е неразделна част от програмите на радиата. Затова те очакват всички ползватели на техния репертоар в България да спазват стриктно законите и лицензионните условия на Музикаутор. В писмата си посочват още, че Музикаутор е единствената оторизираната организация в България, която има право да предлага техния репертоар.

Music Hackathon BG 2017

 

Музикаутор връчи специална награда на Мартин Куванджиев и Мирена Димчева в категорията „Inspiration” на първия в България музикален Хакатон. Събитието се проведе на 28 и 29 януари 2017 г. в Софтуерния университет.

 

Представител на Музикаутор в журито бе Стоян Михалев - заместник-председател на сдружението на композитори и автори. Той избра SenceMe – иновативен проект, който използва човешките докосвания върху предмети, за да възпроизвежда музикални тонове. С помощта на Electronic Drum Kit всеки предмет от бюро до тетрадка може да се превърне в китара, пиано или всякакъв друг музикален инструмент.