Cisac Biem

Musicautor

Насекомикс получиха финансиране по линия на Културния фонд на Музикаутор за издаването на албума "Великани и джуджета"

 

На 11 юни Насекомикс представиха новия си албум „Великани и джуджета“ с премиерен концерт в театрална зала „Алма Алтер“ в Софийския универистет.


Албумът на Насекомикс съдържа 15 песни, повечето от които са на български език, с текст на Марий Росен. Останалите текстове са на Андрония Попова-Рони, а песента „Вътре в теб е винаги шест и половина сутринта“ е по текст на Вергиния Захариева. Две от композициите са инструментални.


Песните в албума са записани в някои от най-магичните и пленителни природни местности в България. Именно идеята за тези записи е в основата на целия албум, с който Насекомикс отвеждат слушателите на пътуване, целящо да ги доближи отново до природата.


По време на записа на песента „Отвор-Затвор“, който е осъществен на светилището при Татул, където се предполага, че се намира и гробът на самия Орфей и мястото се смята за свещено, се е развихрила страхотна буря, тъкмо в момента, в който Рони започва да пее за буря. Друго впечатляващо място, на което групата е записвала част от заглавията в албума, е пещерата Утробата, в която Рони среща тибетски монах. Нейният глас е озвучил и местността Глухите камъни, Белинтаж, Чудните мостове, където са записани останалите песни от албума.


След премиерата „Великани и джуджета“ беше представен и на фестивала „Meadows in the Mountains“ в Родопите. Предстои Насекомикс да организират концерти в страната и да вземат участие в още няколко фестивала. За публиката в София ще има следващ голям концерт.

 

„Великани и джуджета“ се реализира с подкрепата на Музикаутор и със съдействието на Културния център на Софийския университет.

 

Петък ще е денят на премиерите на всички нови звукозаписи и видеозаписи по света

На 10 юли 2015 г. ще се състои представянето на „Новите Музикални Петъци” или „New Music Fridays” – координиран световен ден за пускане на нова музика. Благодарение на тази инициатива, зад която стоят звукозаписни компании, търговци на дребно и изпълнители от цял свят, феновете в много страни вече няма да чакат дни наред, за да получат достъп до новите звукозаписи, албуми и видеа.

Фестивал "Златни искри"

От 28 юни 2015 г. до 2 юли 2015 г. във Варна ще се проведе 3-ят Европейски музикален фестивал „Златни искри“ – конкурс за детска песен. Фестивалът е член на WAFA (World Association of Festival & Artists), а негов организатор е Фондация „Откритие“ със съдействието на Община Варна.

На сайта на Billboard стартира нов интересен проект. Благодарение на ново приложение всеки може да научи коя песен е била на върха на класациите в деня на неговото раждане.

 

Единственото, което трябва да направите, е да посетите сайта на Billboard и по-конкретно класацията Топ 100 с най-горещите хитове, след което да въведете датата си на раждане в приложението.

 

Класациите са доминирани от песни, създадени под шапката на големи лейбъли, твърди експерт

 

“Независимите звукозаписни компании ще умрат. Класациите за сингли и албуми са пълни само с имена, зад които стоят големите лейбъли”, заяви по време на CEEDS’ 15 by Webit Скот Коен, основател и вицепрезидент на The Orchard, американска компания за дистрибуция, маркетинг и продажба на музика, филми и видео.

 

По думите му липсата на т.нар. инди лейбъли (от англ. independent - независим - бел.ред.) в тези класации показва, че те трудно се борят с гигантите в музикалната индустрия и битката им е изгубена.

 

“Вижте Топ 50 на звукозаписните компании в Европа. Нито една не е назависима”, допълва експертът от The Orchard.